30 Μαρτίου 2008

Βρικόλακες

Μια φίλη με προσκάλεσε να πάμε χτες σε μια θεατρική παράσταση, τους «Βρικόλακες» (γιατί το ορθογραφικό βοήθημα μου το γράφει με «ι», απλά δεν γνωρίζω...) του Ιμπσεν. Με όχι πολύ ενθουσιασμό (καθ’ ότι Σάββατο βράδυ) δέχτηκα την πρόσκληση και πήγα.

Φτάνοντας ανακάλυψα ότι πριν την παράσταση, θα έδινε διάλεξη ο Νορβηγός διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ιμπσεν. Στην αρχή με βάρεσε βαρεμάρα. Όταν ο τύπος συνέχισε να μιλάει, η βαρεμάρα χτύπησε κόκκινο. Μετά από λίγο όμως, ο κύριος έγινε πιο ενδιαφέρων. Η ανάλυση που έκανε, καθώς και τα επιπρόσθετα στοιχεία που παρέθεσε για την συγγραφή του έργου, αλλά και για την πλοκή, ήταν πολύ χρήσιμα και με βοήθησαν να κατανοήσω ακόμη καλύτερα το έργο. Ο μόνος λόγος που θα με έκανε να αφαιρεθώ (το προκλητικό γκομενάκι που καθόταν στη σειρά πιο πίσω) πολύ σύντομα άρχισε να φθίνει, μέχρι που έσβησε εντελώς. (το ότι αποδείχτηκε αρκετά ρηχός σε σύγκριση με Εκείνον, καθώς επίσης και η ηλικία του – 17 χρονών, όπως έμαθα αργότερα από τη γνωστή μου καθηγήτρια που συνόδευε την τάξη του στην παράσταση – τον εκμηδένισαν εντελώς για τα μάτια μου)

Έχοντας λοιπόν για εφόδιο τις πληροφορίες του κύριου καθηγητή, τα φώτα του θεάτρου έσβησαν και η σκηνή φωτίστηκε από τους ηθοποιούς. Όλα κυλούσαν ομαλά και άρχισα να αλλάζω την άποψη μου (ότι και καλά βαριόμουν που ήρθα) μέχρι που μπήκε στη σκηνή η Δέσποινα Μπεμπεδέλη: φως! Μόνο και μόνο που στάθηκε στην άκρη της σκηνής (όπως απαιτούσε ο ρόλος της) ήταν αρκετό. Με ένα απλό, λιτό, βυσσινί φόρεμα, και τα σημάδια του χρόνου αμακιγιάριστα στο πρόσωπο της, κυριολεκτικά γέμισε τη σκηνή. Η γυναίκα είναι από τις Μεγάλες Κυρίες του θεάτρου! Αδιαμφισβήτητα. Ταλέντο. Και γυναικάρα! Όχι, δεν είναι ένδειξη καμιάς διαστροφής αυτό: εξακολουθούν να με ελκύουν σεξουαλικά οι άντρες. Απλά η κυρία Μπεμπεδέλη αποτελεί για μένα μια ζωντανή ένδειξη του ότι μπορεί κανείς να ωριμάσει και να μεγαλώσει, όχι απλά διατηρώντας την γοητεία που είχε στη νεότητα, αλλά αυξάνοντας την και διευρύνοντας την!

Η ερμηνεία της ήταν, τουλάχιστον, συγκλονιστική. Όπως εξίσου συγκλονιστική ήταν και η διπλή (!) διακοπή που δέχτηκε στην κορύφωση της παράστασης, τον καταπληκτικό της μονόλογο, από τον ενοχλητικότατο ήχο κινητού τηλεφώνου. Ιεροσυλία? Έγκλημα? Θράσος? Όπως και να το πει κανείς, θα είναι λίγο. Η γυναίκα να καταθέτει την ψυχή της στο σανίδι, και ο άλλος, ΔΥΟ φορές, να αφήνει το κινητό του ανοιχτό? Μα έλεος ρε πούστη μου, έλεος!

Η αντίδρασης της Μπεμπεδέλη καταπελτική. Αλλά τα λόγια του χαρακτήρα που ενσάρκωνε, με συνοδεύουν ακόμα στο μυαλό μου... Λόγια που (στο περίπου) Του είχα πει κι εγώ. Για το παρελθόν όλων μας που μας στοιχειώνει κάποτε. Για το πως η προηγούμενη ζωή μας συχνά επιστρέφει, μας βρικολακιάζει και αποτελεί τροχοπέδη για την τωρινή μας ανάπτυξη ως άνθρωποι. Και θυμάμαι ακόμα την (γραπτή) Του απάντηση. Για το παρελθόν Του. Για της εμπειρίες Του. Για τα φτερά Του, που αιμορραγούσαν... Φτερά που δε με άφησε να Τον βοηθήσω να τα ανοίξει ξανά. Να πετάξει. Μαζί μου... Όταν Αυτός μου είπε τα λόγια εκείνα, με συγκίνησε. Και, ναι, δεν το κρύβω, ντράπηκα κιόλας. Η εσωτερική Του δύναμη, ενδυνάμωσε κι εμένα. Και μετά... Μετά...

Μετά την παράσταση, πήγα να την δω στο καμαρίνι της. Ήθελα να της πω το πόσο με συγκλόνισε. Το πόσο καταπληκτική ήταν η ερμηνεία της. Το πόσο τη θαυμάζω. Το πόσο ντρέπομαι εκ μέρους όλων για την διακοπή που της έγινε. Να προσφέρω την απολογία μου. Μπροστά μου όμως ήταν δυο-τρεις άλλοι θαυμαστές από το κοινό που της μιλούσαν και περίμενα υπομονετικά. Στάθηκα στην πόρτα και την κοίταζα. Την θαύμαζα. Μετά από λίγο, απλά έφυγα... Η γυναίκα είναι μυθικών διαστάσεων! Ότι και να της έλεγα θα ήταν λίγο. Απλά θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που την θαύμασα στην σκηνή... Αυτό κι ένα μεγάλο Ευχαριστώ!

10 σχόλια:

Equilibrium είπε...

Μπεμπεδέλη respect... εγώ δυστυχώς της επαρχίας, μόνο από τιβί (όταν σπάνια αποφασίζει να βγει) τη γνωρίζω..

υγ. μου αρέσει που όταν αναφέρεσαι σε εκείνον, όλα, αντωνυμίες, ονόματα, είναι με Κεφαλαίο. κι εγώ το κάνω αυτό... (αν παρατήρησες παλαιότερα ποστς μου)

καλώς σε βρήκα (αργοπορημένα. δεν πήρα χαμπάρι πότε το άνοιξες, στην αρχή όταν είχες πρωτοσχολιάσει, ήσουν φιλοξενούμενος αλλού, και μετά "άστεγος", χαίρομαι που πλέον θα τα λέμε κι από το σπιτικό σου :)

revqueer είπε...

ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΟΤΑΝ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΘΕΑΤΡΟ!!!!!!

Κι ας μην ήμουν εκεί, εξοργίστηκα!

Με γεια το μπλογκ!

b|a|s|n\i/a είπε...

το πριν καθορίζει το μετά, είτε ασυνείδητα, είτε συνειδητά, καλές στιγμές σου εύχομαι :)

Αρκούρης είπε...

@ Equilibrium:
ρησπέκτ ιντήντ! :) Πάντως μη νομίζεις, κι εγώ παιδί της "επαρχίας" είμαι. χε χε Απλά η συγκεκριμένη παράσταση ανεβαίνει εδώ στην επαρχία και είχα τη χαρά να τη δώ! Και να φανταστείς, δεν πολυήθελα να πάω...

όσο για Εκείνον, ναι, τα βάζω όλα κεφαλαία... Και τι κατάλαβα, θα μου πεις? Δε ξέρω. Θα ήθελα και τη δική σου συμβολή σ'αυτό. Εσύ το κάνεις ακόμη? Και αν όχι, πότε και πως το σταμάτησες?

με λίγη ντροπή θα σου πω ότι όχι δεν πρόσεξα παλαιότερες σου αναρτήσεις, αλλά και εσύ ρε αγόρι είσαι πολυγραφέστατος, πότε να τις προλάβω?... χι χι χι Υπόσχομαι ότι θα το προσπαθήσω και θα το ψάξω όμως!

καλώς με βρήκες όντως. Ελπίζω να μην το μετανοιώσεις. χι χι Και ναι, ήμουν "φιλοξενούμενος" αλλού και τώρα άστεγος... Άσε. Μεγάλη ιστορία αυτή... Ευτυχώς ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες και δε θα ξεπαγιάσω έξω στο κρύο. Αλλιώς, κατά πως το κόβω, με βλέπω να είχα την τραγική κατάληξη της κοπελλιάς με τα σπίρτα... Όχι δηλαδή πως τώρα είμαι και κατά πολύ καλύτερα.

Καλό μήνα σου εύχομαι!

@ revqueer:
αν το κλείνουμε λέει! Εγώ να δεις πόσο εξοργίστηκα όταν συνέβη αυτό. Και καλά ΔΕΝ το σκέφτηκε από μόνος του να το κλείσει όταν μπήκε. (θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα - λέμε τώρα) Και καλά ΔΕΝ άκουσε την ηχογραφημένη ανακοίνωση πριν την παράσταση με παράκληση όπως απενεργοποιηθούν τα κινητά. (θα μπορούσε να συμβεί επίσης στον καθένα - λέμε τώρα εμείς) Και καλά ΔΕΝ πρόλαβε να το σταματήσει όταν χτύπησε για πρώτη φορά. (ε, άμα το καλοσκεφτείς, κι αυτό θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα - το παραχέζουμε τώρα πια εμείς) Να το αφήσει και ΔΕΥΤΕΡΗ φορά???!! Αν ήξερα ότι δε θα προκαλούσα περισσότερη αναστάτωση, θα πήγαινα να του τις βρέξω του μαλακιασμένου!!!

ευχαριστώ για τις ευχές σου κι ελπίζω ούτε εσύ να μην το μετανοιώσεις που με βρήκες :)

Καλό σου μήνα!

@ b|a|s|n\i/a:
κι όταν το πριν είναι πολλά υποσχόμενο και απείρως ελπιδοφόρο? Οι καλές στιγμές παν ...περίπατο μαζί με την "ουρά" τη δικιά σου... ;)

ευχαριστώ όμως για την ευχή. Καλές στιγμές και σε σένα εύχομαι!

Hfaistiwnas είπε...

Μα βλακεία είναι το κινητό ανοιχτό σε παράσταση και πόσο μάλλον θεατρική!
ΥΓ. Αλήθεια εσύ σε κάποιο άλλο μπλόκ ήσουν πριν...

Αρκούρης είπε...

@ Hfaistiwnas:
"βλακεία" δε λες τίποτα! Εγώ το λέω "ιεροσυλία" και βάλε.

υγ: όντως αλήθεια, εγώ σε κάποιο άλλο μπλογκ ήμουν πριν...

Anubis είπε...

τα τσακάλια μου σε ήβραν πουρεκούι τζιε λαλούν μου να σ' ανταμώσω.
μια κρυφή εξομολόγηση:
εγώ ήμουν που πήρα τηλέφωνο τον άλλον στο κινητό!

καλώς σε δεχτήκαμε πάλι αρκούρη

τις ευλογίες μου
Anubis

Αρκούρης είπε...

< φτου ρε πούστη μου και δεν πρόλαβα να ξεσκονίσω καν και τσουπ να σου ο τσακαλοΘεός! fuck fuck fuck!!!! now what????!!! ok ok οκ οκ οκ, deep breath, appear calm, big, warm smile... there you go >

@ Anubis:
μα τι υπέρτατη τιμή είναι αυτή! Ευχαριστώ πολύ! < και πάμε στην απάντηση >
1.εν είχα καμμιάν αμφεβολίαν ότι θα με έβρισκαν τα τσακκάλια σου πούρεκκε μου!
2.άλλον το "σε ήβραν" (=σε βρίσκουν/πιστεύουν ότι είσαι => κομπλιμάν) τζιαι άλλον το "ήβραν σε" (=σε βρήκαν/σε ανακάλυψαν => δήλωση). Εγιώ πιστεύκω ότι εν το πρώτον που έθελες να γράψεις, τζιαι ευκαριστώ σε πολλά για τα καλά σου λόγια!
3.το "πουρεκκούι" γράφεται ΤΖΙΑΙ θκιεβάζεται με θκυό "π".
4.εν καλή τούτη η αντάμωση προς το παρόν! Άτζαπις σου, εν να εξελιχτεί τζιαι σε καλλίττερην?... Τώρα να δούμεντες.
5.σιέρουμαι πολλά που μου εξομολοήσαι τούτον το πράμαν! Που τη μιαν ησυχάζω λλίον, που την άλλην (φυσικά) τριβιτζιάζουμαι να μάθω ήνταμπου έν που είπατε...
6.τζ'εγιώ καλώς σας ήβρα!

ευκαριστώ σε πολλά για τες ευλογίες! Πέρκιμον πκιαν τόπον..

φιλώ σου ευλαβικά το σιέριν

υγ: άμα θες μετάφραση, δεν έχεις παρά να το ζητήσεις ;)

Anubis είπε...

ρε κουμπάρε εν χρειάζουμαι μετάφρασιν εγιώ, καταλάβω τα ούλλα! είμαι φυσσιέκκιν!
εμέναν η αγάπη μου εν που το Παραλίμνι, τζιε το νερό ορκίζεται εις τ όνομά μου επίνει
όι να μου μάσιεσε εμέναν τζιαι ίσια αντακώννω σου τζιε σουβλίζω σε σαν το κριάς

τις ευλογίες μου
Anubis

Αρκούρης είπε...

εχτός που το φουσσιέκκιν, νομίζω ότι ξέρω σε τζιόλις: τούτον που είπες για το Παραλίμνι (σε συνδυασμόν με το ότι μάλλον μεινίσκεις Θεσαλονίκη - που ότι εκατάλαβα) βάλλει με σε σκέψεις.

πάντως, παίζεις πελλόν να πεις ήνταμπου είπατε στα τελέφωνα, α???!!?...