28 Μαρτίου 2008

По дрехите посрещат, по ума испращат

Πολλές φορές, οι διάφοροι φίλοι θα με ρωτήσουν για άτομο της δικής μου παρέας, που δεν γνώρισαν ακόμη, με «ερωτικό» ενδιαφέρον. Και η πιο συνήθεις ερωτήσεις είναι «Πως είναι αυτός?» ή «Είναι όμορφη αυτή?». Τι να απαντήσει κανείς? Ειδικά άμα πρόκειται για άτομα που γνωρίζω χρόνια, είναι πολύ δύσκολη μια απάντηση. Τους ανθρώπους αυτούς που μας δένει σχέση χρόνων, δεν τους βλέπω πια εξωτερικά. Υπάρχει μια άλλη επαφή. Μια άλλη επικοινωνία. Πως μπορώ να χαρακτηρίσω τη γλυκύτατη Ν. ως απλά «κοντή» «μελαχρινή» ή «γεματούλα» ακόμα κι αν αυτοί αντικειμενικά είναι χαρακτηρισμοί που θα μπορούσαν να της αποδοθούν ή ακόμα που η ίδια θα χρησιμοποιούσε ή χρησιμοποιεί για τον εαυτό της?

Και φυσικά η αμέσως ερώτηση είναι «Μα καλά, εσύ δεν βλέπεις τους ανθρώπους αυτούς και εξωτερικά?» που είναι και πολύ λογική ερώτηση. Απλά πιστεύω ότι όταν γνωρίζεις ένα πρόσωπο τόσο καλά εσωτερικά, παύει να σε ενδιαφέρει καν η εξωτερική εμφάνιση. Πολλές φορές, ακόμη και τα ίδια τα πρόσωπα στα οποία αναφέρομαι θα με ρωτήσουν «Μου πάει αυτό το μαλλί?» ή «Πιστεύεις ότι είμαι χοντρός?» και ούτε και σε αυτούς ακόμα μπορώ να απαντήσω. Δεν είναι η εμφάνιση τους κάτι που με ενδιαφέρει. Αλλά το πως είναι ως άνθρωποι. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι δίπλα μου για τόσο καιρό άλλωστε.

Δεν αντιλέγω ότι σίγουρα, και ειδικά όταν πρόκειται να δεις κάποιο πρόσωπο ερωτικά, η εμφάνιση παίζει σημαντικό ρόλο. Αλλά αν σταθεί κανείς μόνο σε αυτό, τότε το έχει χάσει το παιχνίδι, κατά την άποψη μου. Η εμφάνιση αλλάζει με τον χρόνο, χαλάει με το πέρασμα του χρόνου. Ο εσωτερικός κόσμος επίσης μεταβάλλεται βεβαίως. Αλλά είναι πιο δύσκολο αυτό, γιατί ο εσωτερικός κόσμος είναι πιο σταθερός, πιστεύω.

Κάπου διάβασα, και νομίζω το είχε πει ο Δαλάι Λάμα, ότι όταν διαλέγεις σύντροφο, διάλεξε κάποιον με τον οποίο μπορείς να συνομιλείς καλά – όσο περνάει ο χρόνος, η ικανότητα αυτή γίνεται όλο και πιο σημαντική στη συμβίωση ενός ζευγαριού. (Για αυτόν τον λόγο κόλλησα περισσότερο με Εκείνον άλλωστε.)

Οι Βούλγαροι λένε «По дрехите посрещат, по ума испращат.» που θα πει «Με τα ρούχα υποδέχονται, με το μυαλό αποχαιρετούν.» και φυσικά σημαίνει ότι η εμφάνιση δίνει την πρώτη εντύπωση, ο εσωτερικός κόσμος, όμως, ολοκληρώνει την γνώμη που έχουν σχηματίσει για σένα.

8 σχόλια:

musicbug είπε...

Simera anakalypsa to blog sou kai dilwnw excited! Diavasa osa post mporousa ki epilegw na sou apantisw se ayto giati me vriskei 1000% symfwno. OK i emfanisi paizei enan rolo, prepei na se elkyei kapoios, alla einai kati pou ftheirete opws les, kati efimero. To thema einai ti afineis san anthrwpos stous allous, kai to vriskw kai magkia na se "riksei" kapoios me ton xaraktira kai tin prosopikotita tou.
Keep up the good work!

b|a|s|n\i/a είπε...

μπορεί να γοητευτείς από μια εξωτερική εμφάνιση, να χτυπήσεις την πόρτα και να μπεις, και εκεί μέσα στο δωμάτιο πλέον σε κρατάνε αυτά που ανακαλύπτεις εκεί όχι αυτά που είναι έξω στην αυλή.
αλλά μπορεί και να την προσπεράσεις θεωρώντας την μη γοητευτική χάνοντας και την ανακάλυψη.

Αρκούρης είπε...

@musicbug:΄
χαίρομαι που δηλώνεις ενθουσιασμένος με τα παθήματα μου ;) Κανονικά έχω ανεβάσει κι άλλες αναρτήσεις, δε ξέρω γιατί δε φαίνονται γμτ! Το δουλεύω προς το παρόν, άρα ξαναεπισκέψου σε καμιά δυο μέρες, μπας και τα καταφέρω...

και ναι, όντως, το θέμα είναι να σε "ρίξει" κάποιος με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του, αν όμως μετά σε αφήσει εκεί χάμω να βολοδέρνεις? Τι γίνεται τότε?... Εδώ σε θέλω! ;)

αν βρεις κάτι, lemme know! Καλό μήνα σου εύχομαι!

@b|a|s|n\i/a:
έχεις απόλυτο δίκιο! Αυτό έχω εφαρμοσει κι εγώ τους τελευταίους μήνες. Όπως όμως λέω και πιο πάνω στον musicbug, αν αυτά που θα σε ανακαλύψεις στο δωμάτιο, αφού σε κρατήσουν αρχικά, μετά σε βγάλουν έξω στο χαλάκι της εξώπορτας, τι γίνεται?... Κάθε εισήγηση ευπρόσδεκτη! :)

καλό μήνα και σε σένα!

b|a|s|n\i/a είπε...

προσπαθώντας να μην καταχραστώ τον δικό σου χώρο εδώ, μπορεί να μπεις σε ένα σπίτι μέσα και να θαμπωθείς από τα χρώματα, τα κάδρα, τον καναπέ και κάθεσαι, κάθεσαι βολικά αλλά μπορεί και να πέσεις από αυτόν με την πρώτη.
μπορεί πάλι να βρεις ένα τραπεζάκι απλό και τις καρέκλες του καφενείου και να νοιώσεις τόσο βολικά και να κάτσεις με τις ώρες.
είτε πιαστεί ο δικός σου πισινός μετά και πεις πιάστηκα, την έκανα αρμένικη την βίζιτα, άντε γεια, είτε ακούσεις -θέλω να αλλάξω τα έπιπλα και σένα μαζί- τελικά αυτό που μετράει είναι το πώς πέρασες την ώρα σου μέσα στο σπίτι.
τα έπιπλα φθείρονται, αλλάζουν, το δέρμα ζαρώνει, όχι όμως η ψυχή και η ματιά.
όπως και να 'χει ξέρεις ότι έζησες κάτι, γιατί μπήκες μέσα στο σπίτι, και αν δεν είναι το ιδανικό να αλλάξετε μαζί τα έπιπλα ή να σε κάνει να νοιώσεις ακόμα πιο βολικά όταν πιάστηκες, ισιώνεις το χαλάκι και χαιρετάς.

υγ1 στο κόκκινο έχει αδυναμία, όντως, υπάρχει η ετικέτα -με δύο μπι-

υγ2 είναι όλες οι αναρτήσεις δημοσιευμένες; στην αρχική σελίδα του blogger κάνε κλικ διαχείριση, αναρτήσεις. αν είναι κάποιες στο πρόχειρο θα γράφει πρόχειρο δίπλα, ή κάνε κλικ στη λέξη Πρόχειρα πάνω δεξιά.
μετά επεξεργασία σε κάθε ανάρτηση που είναι στο πρόχειρο και δημοσίευση. και αν θες να εμφανιστούν πάνω πάνω, κάνε κλικ αριστερά εκεί που λέει επιλογές ανάρτησης να αλλάξεις την ημερομηνία και ώρα και να βάλεις την σημερινή.

υγ3 :)

b|a|s|n\i/a είπε...

φακ νταμιτ, χάθηκε το σχόλιο; έτσι απλά; και έγραφα τόση ώρα :(
τέλος πάντων, αν εμφανιστεί διπλή φορά σόρι και έλεγα ότι θα προσπαθήσω να μην καταχραστώ τον δικό σου χώρο εδώ.
μπορεί να μπεις σε ένα σπίτι και να μαγευτείς από τα χρώματα, τα κάδρα, τον καναπέ, και να κάτσεις και να νοιώσεις βολικά, αλλά και να βρεθείς στο πάτωμα με μιας.
μπορεί και να βρεις ένα απλό τραπέζι και καρέκλες καφενείου αλλά να νοιώσεις τόσο βολικά και να κάτσεις ώρα πολύ.
είτε πιαστεί ο δικός σου πισινός και πεις αρμένικη την έκανα την βίζιτα, πρέπει να φύγω, άντε γεια, είτε ακούσεις πρέπει να αλλάξω τα έπιπλα και σένα μαζί, σημασία τελικά έχει το πώς πέρασες μέσα στο σπίτι αυτό.
αν δεν είναι το ιδανικό να αλλάξετε τα έπιπλα μαζί, ή να σε κάνει να νοιώσεις ακόμα πιο βολικά να ξεπιαστείς, ισιώνεις το χαλάκι και χαιρετάς.
τα έπιπλα φθείρονται, αλλάζουν, το δέρμα ζαρώνει, η ματιά και η ψυχή όμως όχι, τουλάχιστον πιο δύσκολα.

υγ1 ναι το κόκκινο, όντως, υπάρχει η ετικέτα "με δύο μπι"
υγ2 είναι όλες οι αναρτήσεις δημοσιευμένες; στην αρχική σελίδα του blogger (πανόπτης) κάνε κλικ στο διαχείριση, αναρτήσεις. εκεί είναι όλες οι αναρτήσεις σου και θα γράφει δίπλα σε κάθε μια αν είναι στο πρόχειρο ή κάνε κλικ πάνω δεξιά στο Πρόχειρα. ανοίγεις την ανάρτηση που είναι στο πρόχειρο και κάνεις κλικ δημοσίευση. αν θες να εμφανιστεί πρώτη, κάνε κλικ αριστερά κάτω στο επιλογές ανάρτησης και βάζεις τωρινή ημερομηνία και ώρα
υγ3 :) , ελπίζω να μην χαθεί και πάλι

Αρκούρης είπε...

@ b|a|s|n\i/a:
1.καμιά κατάχρηση. Εξ άλλου, δεν είναι καν δικός μου χώρος αυτός - ακόμα κι αν έκανες κατάχρηση, θα τον κλαίνε κάποιοι στην Google! :) χα χα
2.έχεις δίκιο σ'αυτά που λες. Και πολύ δίκιο μάλιστα. Και ναι, η όλη επίσκεψη ήταν (δυστυχώς μιλάω παρελθοντικά) πολύ, μα πάρα πολύ καλή. Απλά δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να φύγω ρε συ. Αυτό είναι που με έχει μπλοκάρει...
3.όσο για το χαλάκι, έχει βαθύτερο νόημα, που δεν μπορώ να στο αναλύσω εδώ.
4.το λένε κι οι γιατροί πάντως, ότι ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί κάθε μέρα κάνει καλό! :) Και ναι, την είδα την ετικέτα. Κουκλί είναι! Να μας ζήση!
5.όχι, δεν είναι όλες οι αναρτήσεις δημοσιευμένες! Αυτό είναι το θέμα μου γμτ! Γκρρ! Που θα μου πάει, θα το πετύχω κάποια στιγμή. Σ' ευχαριστώ πολύ και για το ενδιαφέρον και για τις συμβουλές!
6.όπως βλέπεις, δεν χάθηκε το σχόλιο. Μάλιστα, ήρθε και διπλό :)

καλή σου μέρα!

Hfaistiwnas είπε...

Πόσο δίκιο έχεις, εμείς τους βλέπουμε όμορφους πάντα, δεν ξεχωρίζουμε. Συμβαίνει συχνά πάντως...

Αρκούρης είπε...

@ Hfaistiwnas:
είναι γιατί βλέπουμε πολύ πιο βαθειά μάλλον...