Ως αποτέλεσμα του πρόσφατου σεισμού, δεν έμεινε κανείς που να μην γνωρίζει που είναι η Αϊτή. Αυτό που ίσως δεν ξέρεις και ούτε καν οι ξεναγοί μου είπαν όταν είχα πάει, είναι το γεγονός ότι μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος! Ο τότε Πρόεδρος της Αϊτής Ζαν-Πιέρ Μπογιέ έστειλε στις 15 Γενάρη 1822 έγγραφο στην ελληνική επιτροπή του Παρισιού απαντώντας στην αίτηση των Κοραή, Πίκκολου και Βογορίδη, στο οποίο ανάγγελλε την αναγνώριση της ελληνικής προσωρινής διοίκησης και ευχόταν τη νίκη της επανάστασης. Η χώρα αυτή, πέρα από τη δήλωση αναγνώρισης της επανάστασης, παρότι κατεστραμμένη (και τότε) από το δικό της πόλεμο, έστειλε στο Παρίσι στον Αδαμάντιο Κοραή 25 τόνους καφέ, ώστε να εκποιηθούν για να αγορασθούν όπλα για τον αγώνα των Ελλήνων. Επίσης, έστειλε εκατό εθελοντές στρατιώτες να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων, οι οποίοι για άγνωστους λόγους δεν έφθασαν ποτέ. Ορίστε: η παγκοσμιοποίηση άρχισε με την ελληνική επανάσταση!
11 Φεβρουαρίου 2010
09 Φεβρουαρίου 2010
Fucking, Austria
Κοίτα να δεις προβλήματα που έχουν στην Αυστρία.
Είναι μια πόλη που τη λένε Φάκινγκ (όπου εσύ δαιμόνιο πνεύμα, είμαι σίγουρος ότι την ξέρεις ήδη). Με πληθυσμό 112 κατοίκων, κανείς δε θα γνώριζε γι’ αυτήν. Έλα όμως που το όνομα της και μόνο προκαλεί ενδιαφέρον. Και να σου, τα πλήθη να συρρέουν με κύριο σκοπό να φωτογραφηθούν μπροστά από την επιγραφή της τροχαίας που αναγγέλλει στον κάθε οδηγό ή επιβάτη οχήματος ότι εισέρχεται στην πόλη Φάκινγκ. Σιγά-σιγά, η πόλη δημιούργησε μουσείο για τους επισκέπτες, τις σχετικές καρτ ποστάλ, μαγνητάκια ψυγείου και πάει λέγοντας.
Μέχρι εδώ, όλα καλά θα μου πείτε. Άντε το πολύ-πολύ να μου ζητήσετε να σας πάω εκεί. Αμ δεν σταματάει το θέμα εδώ: βλέπετε οι διάφοροι επισκέπτες ήθελαν κι άλλα πράγματα ως σουβενίρ. Άρα στηνόντουσαν μπροστά από τις διάφορες επιγραφές με το όνομα της πόλης και έκαναν ακριβώς αυτό που έγραφε να κάνουν! Και σα να μην έφτανε αυτό, άρχισαν να κλέβουν τις διάφορες επιγραφές για να τις κουβαλήσουν σπίτι. Μέχρι που οι αρχές της πόλης αναγκάστηκαν να φτιάξουν καινούριες, πιο ανθεκτικές επιγραφές, που να είναι αντικλεπτικές. Και εννοείται ότι υπήρξαν άτομα που βρήκαν τρόπο να κλέβουν ακόμα κι αυτές τις αντικλεπτικές επιγραφές. Αυτό ήταν που οδήγησε τους ιθύνοντες να εγκαταστήσουν συστήματα παρακολούθησης με κάμερες κλειστού κυκλώματος. Εγώ απλά εύχομαι καλή τύχη στην ευγενική τους προσπάθεια και εισηγούμαι να ενώσουν την κάθε επιγραφή με καλώδια υψηλής τάσης. Θα με πείτε ακραίο, αλλά είναι τοις πάσοις γνωστό το πόσο …φορτισμένος μπορεί να νοιώσει κανείς με λίγο Φάκινγκ.
01 Φεβρουαρίου 2010
Η χρονιά του τίγρη
Θα τό΄χεις προσέξει βέβαια, ότι έχω αλλάξει τη φωτογραφία μου. Πάντα αγαπούσα τους τίγρητες, αλλά ήταν η πιο όμορφη φωτογραφία που είχα και μια κάποια αλλαγή την ήθελα.
Και μετά από αρκετό καιρό να ανακαλύπτω ότι στο Κινέζικο ημερολόγιο, η χρονιά που (τους) έρχεται, είναι η χρονιά του τίγρη!
Και νά’ταν μόνο αυτό… Η ημερομηνία της πρώτης μέρας του χρόνου στο Κινέζικο ημερολόγιο αλλάζει κάθε χρόνο. Φέτος θα είναι στις 14 του Φεβράρη. Και καρναβάλι, και Βαλεντίνος, και πρωτοχρονιά!
Ε ρε γλέντια! Τριπλή γιορτή.
Γι’αυτό και αποφάσισα ότι πρέπει δεόντως να γιορτάσω τα γεγονότα. Και τι καλύτερος εορτασμός, από ένα ταξιδάκι. Να δω και καμιά παράσταση, μπας κα εκπολιτιστώ λίγο, γιατί όλο κτήνος με αποκαλούν...
Καλό ξημέρωμα εύχομαι! Καλή βδομάδα και καλό μήνα να έχουμε!